" /> Ondernemer vs. Google. Een haat-liefde verhouding. | BeeldMerk grafisch blog

Ondernemer vs. Google. Een haat-liefde verhouding.


Google vs. ondernemers

Google kan een boete tegemoet zien van maar liefst 2,4 miljard euro vanwege machtsmisbruik. Google trekt haar eigen prijsvergelijker Shopping namelijk voor in de zoekresultaten. Zo oordeelt de Europese Commissie. De vraag is echter of Google daar erg van onder de indruk is. Deze vorm van machtsmisbruik heeft waarschijnlijk een veelvoud aan inkomsten opgeleverd.

Het rapport gaat echter niet in op andere vormen van verondersteld misbruik waaraan de zoekgigant zich schuldig maakt….

Zo doet het gerucht de ronde dat de zoekwoorden planner in het Adwords dashboard (Google's advertentie programma) bewust populaire zoekwoorden niet vertoont om zo het bieden op de overgebleven zoekwoorden te stimuleren. Daarmee stijgt de prijs van een klik op een Adword advertentie. Praktijken waar je als ondernemer niet echt blij van wordt.

Het constant veranderen van de spelregels is ook zo'n karaktertrek die de relatie flink kan laten bekoelen. Nog niet zo lang geleden was het verkrijgen van "Authority" helemaal hot. Dat ging ongeveer als volgt. De persoon die de meest waardevolle content schreef over een bepaald onderwerp (zoekwoord), werd door Google beloond door het vertonen van zijn/haar Google+ profielfoto naast een zoekresultaat. Toekomstige content door die persoon kon rekenen op een hogere ranking dan content geschreven door een andere persoon die publiceerde over hetzelfde onderwerp. Het leek allemaal heel logisch omdat Google altijd naar eigen zeggen het principe "Content is King" hanteert. Toevallig was Google in die periode ook volop bezig om haar Google+ te promoten. Een soort alternatief voor Facebook. Menig blogger en ondernemer ging hard aan het werk om "Authority" te verdienen. En... het werkte. Langzaam maar zeker zag je steeds vaker profielfoto's naast zoekresultaten staan. Het resulteerde soms in 20 tot 30% meer verkeer naar je website! En plots waren daar de vlinders in je buik! Maar... dat gevoel verdween snel. Google trok namelijk de stekker eruit. Ditmaal ging het gerucht dat de vertoning van de profielfoto teveel de aandacht van de Adwords afleidde en dus resulteerde in minder advertentie inkomsten. Het Authority experiment stierf een snelle dood.

Maar niet getreurd. Het volgende hoofdstuk diende zich al aan: "Local Search". Zoekresultaten op basis van de locatie van degene die een zoekopdracht plaatst. Google roept lokale bedrijven/ondernemers op om hun website te optimaliseren voor dit fenomeen. De beloning is een vermelding van je bedrijfsnaam in de lokale zoekresultaten en je pin in een Google Map die daarboven vertoond wordt. Fantastisch, daar word je als ondernemer blij van! Vlinders alom! Maar ook hier wordt de euforie wel wat getemperd als Google het aantal vertoonde vermeldingen plots terugbrengt naar zo'n twee tot drie waar er eerder wel zes of acht werden gesignaleerd. Vlindertjes weer vertrokken...

Waarschijnlijk zal het spel nog lang gespeeld worden. Google is dominant en bepaalt de spelregels. Dat is een feit. Ze (voor mij is het een dame) maakt het je moeilijk, speelt soms vals, maar geeft je ook kansen. Die kansen zijn de moeite waard want zichtbaar zijn in de grootste zoekmachine ter wereld is een must voor iedere ondernemer. Je kennis up-to-date houden is daarbij wel een vereiste. En zeg nou zelf, als je dan weer hoog op die eerste pagina te vinden bent, dan lacht ze je toch weer onweerstaanbaar toe...?

Eric spijkert je bij in de Workshop Hoger in Google lokale zoekresultaten.
Meer info op: http://www.beeldmerk.org/workshop-hoger-google.php